Vad skiljer Slätten från Afrika?

Ja, det undrar nog den turturduva som valt att spendera vintern i Falkenberg

Vid 12-tiden den åttonde januari uppenbarade sig en liten märklig duva i några lövträd vid Stampens väg 14 i Falkenberg. Jan Myrén som stod för upptäckten lyckades knäppa av några bilder på fågeln som uppvisade turturduvekaraktärer. Nästa dag syntes duvan återigen och Jan kontaktade då falkenbergsskådarna. Att det var en turturduva av någon sort stod redan klart, men kunde det vara en Större turturduva, vilket faktiskt är lika vanligt som "vanlig" turturduva vintertid.


Turturduvan och en kvist för mycket
Foto: Andreas Wernersson

Den tionde januari bestämde sig ett tiotal skådare för att punktmarkera Stampens väg i hopp om att duvan återigen skulle visa sig, timmarna flöt på men ingen duva visade sig. Skådarna kunde dock glädjas åt en svarthättehane, en gransångare, rödvingetrastar, dubbeltrast, stenknäck, tofsmes, sidensvans, taltrast och ett flertal sträckande sparvhökar. Vid 14-tiden breddade Jörgen Fagerblom och Andreas Wernersson eftersöket och började söka igenom andra änden av området. Snabbt upptäcktes ett gäng turkduvor i en tall, vilka visade sig ha sällskap av en mörk en! Efter att ha fått lite bättre obsar av fågeln bestämdes fågeln till Turturduva av den vanliga sorten, vilket likväl är en ovanlig fågelart.

Fågeln har sedan dess setts kring 90-graderskröken vid Falkenbergs orienteringsklubbs lokaler. Fågeln har allt som oftast hållt ihop med turkduvor i trädgårdarna och varit väldigt samarbetsvillig.Film: Karl-David Arvidsson
www.wildlifevideopicture.se

Är duvan kvar? Klicka >> här << och se de färskaste obsarna!

 

Författare:Andreas Wernersson

Datum:2010-01-13

Sida för utskrift