Har någon sett till våren?

En lägesrapport från snöslaskets land

Det var den 26:e februari 2009 och från mitt klassrumsfönster på gymnasieskolan i Falkenberg ser jag en strandskata komma och landa på ett av skoltaken för att därefter skrika ut sitt vårskrik för fullt. Så långt hade alltså våren kommit för exakt ett år sedan... Att inne centrala Falkennberg få syn på en strandskata är idag något som känns helt otänktbart, för full vinter har rått fram tills nu och våren är åtminstone i mina ögon försenad.


Än håller vintern tillbaka våren...
Foto: Björn Johansson

Men nu smälter de många decimeterna snö sakta men säkert undan och förhoppningsvis bildas då många stöddigt stora pölar för tofsvipor och sångsvanar på nordresa att rasta kring. Under år med riklig vårflod händer det ofta att delar av den forna megaslättsjön Ramsjön återuppstår och att då räkna in ett fyrsiffrigt antal simänder av landets alla arter är inte omöjligt. När enbart ett översvämmat fragment av den forna sjön kan kvala in som en av södra Sveriges bästa rastplatser för flyttande våtmarksfåglar, kan man som fågelskådare inte låta bli att drömma om vilka oerhörda kvalitéer denna sjö en gång i tiden måste ha haft.


Har börjat fila på sommarstämman
Foto: Björn Johansson

Från Skåne rapporteras i alla fall om vårens första strandskator och tofsvipor, så kanske dröjer det bara några få dagar innan de första besöker oss? Ute vid kusten märker man också att något kanske trots allt är på gång, de milda vindarna har satt lite fart på något tiotal ejder och under fredagsmorgonen noterades också en ensam sånglärka som kom in från Danmark för att checka läget i Halland. Ett annat bevis på att vi faktiskt går mot vår är att dagarna numera är flera timmar längre än de var kring årsskiftet och spetsar man öronen en dag med okej väder borde man höra sjungande talgoxar och grönfinkar inne i stan. Lyssnar man än intensivare kan man också höra att koltrasthananarna lågmält börjat sjunga upp...

 

Författare:Andreas Wernersson

Datum:2010-02-26

Sida för utskrift