Sommarstiltje?

Falkenberg är en kvalitativ fågelkommun året rund heter det ju, sant eller falskt? Läs svaret här

Det har varit tämligen lugnt i fågelmarkerna sedan den 14/6 då Jörgen Fagerblom hittade en ung hane mindre flugsnappare som sjöng strofer för de skådare som besökte Lönestig under dagen. Längs kuststräckan mellan Grimsholmen och Långasand har flera rosenfinkar haft revir, därtill finns observationer som tyder på att åtminstone ett par ser ut att gå till häckning, vilket är trevligt. Något som verkligen är allt annat än trevligt är den totala avsaknaden av fältpiplärkor i Falkenberg, den ensamma hanen som sågs vid Långasand sommaren igenom återvände aldrig och mycket tyder nu på att arten är helt utdöd i Falkenberg.


Fältpiplärkan som vi kommer ihåg den. Långasand sommaren 2008
Foto: Björn Johansson 

När vi ändå är inne på ämnet häckfåglar finns det iaktagelser som tyder på etablerade revir av såväl pilgrimsfalk som jorduggla finns i Falkenbergs kommun. Skärfläckan ser ut att ha haft ytterligare en strålande häckningssäsong i Munkagårdsfloen och de 23 paren ser ut att få ca 20 ungar på vingarna. Från samma lokal rapporterades en hane ängshök vid två tillfällen under början av juni.

I början av juni upptäcktes även sommarens hittills tyngsta obs, då en busksångare sjöng några nätter vid Blixtorp, fyndet var det andra i kommunen någonsin och inte helt oväntat var det Magnus Andersson som upptäckte denna skönsångare.


Skräntärna vid skräntärnemagneten Agerör sommaren 2008
Foto: Andreas Wernersson

När vi nu kommit en bit in i juli börjar vadarna dyka upp längs våra stränder och redan har de första spovsnäpporna och första myrsnäppan noterats, mer av denna vara blir det garanterat framöver. En art som sällan stannar länge under sina besök i kommunen men ändå ses årligen är skräntärna, den 10e juli sågs en fågel under en minut vid Agerör och frågan är vart den dyker upp härnäst...?

Författare:Andreas Wernersson

Datum:2009-07-11

Sida för utskrift