Aktuellt i markerna – augusti 2005

Så lägger vi ännu en sommar bakom oss och blickar fram mot en som vi hoppas fågelrik höst. Ännu kan man njuta av ett dopp i Kattegatt, men kvällarna börjar kännas lite kyligare och mörkret sänker sig allt tidigare.

Flyttfågelrörelser har man kunnat märka av redan under juli, främst gäller det vadare som har en lång flyttperiod. Augusti innebär att ungfåglarna nu blandar sig med en del gamla individer på våra vadarstränder. Individantalet av vadare har hittills denna sommar varit relativt lågt, men augusti brukar vara den bästa perioden. Ett kvällsbesök i Korshamnsviken vid Morups Tånge är att rekomendera, här får man ett härligt medljus på fåglarna och man kommer ofta upp i mer än 20 vadararter.

Våra svalor har börjat färden mot sydligare breddgrader och i mitten av augusti börjar även gulärlorna sträcka. Placerar man sig vid någon udde vid kusten kan det innebära flera tusen gulärlor vid lämpligt sträckväder. Bra väder är gärna sydost vind då sträcket koncentreras ut mot kusten.

Rovfåglarna börjar också röra på sig och över fälten jagar bruna kärrhökar och glador. Bivråken sträcker tidigt och de flesta lämnar oss i augusti och början av september. Även sparvhöken inleder sin flyttning i augusti då årsungarna i regel lämnar oss först.

Vid kraftiga väst-sydvästvindar kan det löna sig att spana efter havsfåglar i augusti. Det är nu bra tid för både mindre lira och gulnäbbad lira. De senaste åren har det även setts många storlabbar denna månad. Den bästa observationsplatsen är förstås Glommstensudden alldeles norr om Glommens hamn.

Författare:Jörgen Fagerblom

Datum:2005-08-11

Sida för utskrift