Dubbelbesök från Amerika

Sjöorresträck med fet bonus x2

Ejdersträcket blev liksom de senaste åren en klen historia. Istället har det varit sjöorresträcket som bjudit på rara fåglar. Under måndagmorgonen den 6/4 Plingade det till hos de Falkenbergsskådare som är anslutna till Club300:s larmsystem. En av de Falkenbergsskådare som hörde larmet stod i duschen och ropade till sin sambo "Säg att det är en sydsträckande vitnackad svärta vid Gubbanäsan", något chockerande visade det sig vara just vad det var.

Denna amerikanska art som enbart setts i Halland vid 13 tillfällen tidigare kom sedan på behagligt avstånd utanför kustlinjen och sällskapade bl.a med vårens första två sträckande skedänder. Tilläggas kan väl att en nyduschad Falkenbergsskådare tillhörde observatörerna.

Att det redan på torsdagen den 9/4 skulle bli skarpt läge igen var det få som väntat, denna gång gällde det än ännu tyngre art nämlingen Amerikansk sjöorre. Återigen var det Göran Christiansson på Gubbanäsan som slog till och likt den Vitnackade följde den kusten hela vägen ner till Södra Halland och gladde skådare vid platser som Träslövsläge, Morups tånge, Reningsverket, Busör och Skälvik.

Författare:Andreas Wernersson

Datum:2009-04-09

Sida för utskrift