När sköna maj äntligen blev skön

Efter en kort skymt av våren i slutet av april dröjde det till mitten av maj innan den kom tillbaka

Precis som årets vinter blev maj månads inledning en kylig upplevelse. Medan temperaturen i slutet av april nådde 20 grader, vaknade man upp till en frostig majmorgon. Att det var kyligare än normalt märktes även på fåglarna, visst sågs en och annan ladusvala flyga förbi och en och annan sångare sjöng en strof när den inte hade fullt upp med att överleva kylan.


Sträckande smålom över Fyrträdgården, Morups Tånge
Foto: Andreas Wernersson

Vid havet sträckte det på ganska bra med smålommar och 2 – 4 vitnäbbade islommar har passerat Morups Tånge under månadens första hälft, men de där ljumma morgnarna när svalor, sångare och flugsnappare väller in saknades helt. Men så kom till slut varmare luft in över Falkenberg och den 14:e maj sågs bl.a blåhake vid Morups Hallar.


Förbannad svarthuvad mås (fågeln i mitten, övriga skrattmåsar) i andra sommardräkt.
Foto: Andreas Wernersson

Kvällen den 15e maj blev en hektisk afton för de som var på jakt efter rara fåglar. Det hela började med en snygg hane ängshök som spenderade några eftermiddagstimmar i Lis Mosse-området. Därefter hittades en subadult svarthuvad mås vid Munkagårdsfloen. Tidigare denna morgon hade en skedstork som brukligt i maj hittats i Varbergs kommun, närmare bestämt vid Galtabäck. På kvällen fick storken för sig att dra söderut och det är bara några få kilometer söderut innan den når Falkenbergs kommun, men tyvärr kunde inte skedstorken hittas.

Författare:Andreas Wernersson

Datum:2010-05-15

Sida för utskrift