Det underbara vårsträcket

Den senaste tidens mildväder har givit en rejäl knuff i ryggen på de tidiga vårfåglarna

Det kan inte ha undgått någon att vintern slutligen släppte sitt hårda grepp om södra Sverige och snön som täckte hela vår kommun smälte som aldrig förr. När inte längre fält och stränder var täckta av snö och is dök de första vårfåglarna upp omedelbart. Sånglärkor, tofsvipor och starar är nu alla redan på plats vid sina häckplatser i Falkenberg, medan arter som stenskvätta, gransångare och taltrast nyss börjat anlända på allvar.


Första stenskvättan dök i år upp redan den 23:e mars. Fyndet var det näst tidigaste någonsin i Falkenberg!
Foto: Andreas Wernersson

När det gäller sträckande fågel har ejdrarna dragit igång så smått och söndagen den 28:e mars räknades runt 3000 in vid Morups tånge. Årets första praktejder lät länge vänta på sig, men den 29:e mars var det dags då gjorde "pralinen" tillvaron lycklig för tiotalet personer på plats vid Glommen. Av de kommande dagarna ser just nu långfredagen hetast ut för sträckande ejder, annars lär årets toppdag nås i början av nästa vecka då vinden dessutom blir mer sydvästlig.


Sträckande ejderflock vid Glommen en härlig marskväll
Foto: Andreas Wernersson

En annan art som till skillnad mot ejdrarna drivs mot oss vid ostlig vind är tranorna, vilka kunnat ses i  stora flockar på väg norrut under de dagar med god sikt och vackert väder. Vid Hornborgasjön är antalet tranor i dagsläget runt 10 000, förmodligen kommer antalet att kulminera under den kommande veckan. Men tranor finns som sagt även hos oss, det gäller bara att spana upp i skyn vid klara eftermiddagar och kvällar.

 
Tranflock på väg norrut i ostvinden
Foto: Andreas Wernersson

Förra året gavs här på hemsidan en liten förvarning om att chanserna för praktejder ansågs vara goda en viss specifik dag och mycket riktigt blev detta dagen då årets andra och sista praktejder visade sig i kommunen. I år försöker vi göra om bedriften med det hopplösa i att förutse fåglar. Långfredagen ser ganska lovande ut, men chanserna ser faktiskt ännu godare ut på annadagen den 5:e april. Så Morups Tånge klockan 09:35 den 5/4 dyker gissnignsvis nästa praktejder upp, återstår att se om det slår in...


Vid regnbågens slut finns en skatt att hämta och mycket riktigt är det ofta här
praktejdrarna först uppenbarar sig när de behagar att sträcka förbi Morups Tånge...
Foto: Andreas Wernersson

Författare:Andreas Wernersson

Datum:2010-03-31

Sida för utskrift