Ölandsresan 5-7 oktober

Vitkindad gås

Havsörnen tar några mäktiga vingslag och gör en lov in mot viken. Plötsligt dyker den rakt ner mot vattnet bakom vassen. Där finns något litet. Vi ser inte vad. Örnen stiger och möter strax den andra örnen. Jakten har precis börjat.
Vi bevittnar början på ett drama.
Men nu går jag händelserna lite i förväg!
Vår resa börjar tidigt på fredagmorgonen. I tre minibussar ryms förväntansfulla” FOF:are.” Solen möter oss och snart passerar vi Ölandsbron. Härligt!!
Vi tar oss ner längs Ölands ostkust och inkvarterar oss på Gammelsbygården precis när regnet börjar strila. Men vad gör det när vi får god mat och har trevlig gemenskap under kvällen.
Tänk om alla väckarklockor hade samma effekt som tranornas trumpetande. Vad lätt det är att vakna då. Det ena transträcket efter det andra flyger förbi. Tranorna samlas på en potatisåker några km längre bort. Vårt första stopp för dagen. Flera hundratals tranor. Vilken mäktig syn!!!! Vilken fågel!!

Skådning vid Långe Jan

Färden fortsätter mot Ottenby och snart väntar nästa skådespel. Tusen och åter tusen vitkindade gäss provianterar på stora fält. Plötsligt som på en given signal lyfter alla. Med ett högljutt dån passerar de som ett stort moln rakt över oss. Helt överväldigande!!
Snart är vi i Ottenby. Öland känns som ett enda långbord uppdukat med delikatesser.
Prutgäss som äter gräs. Steglitser som kalasar på kardborrar. Helt orädda kungsfåglar som hittar mat på gräsmattan. Rödhaken som tar nytta av vår matsäck. Listan kan göras lång.
Plötsligt flyger en stor flock med nötskrikor rakt över fyrträdgården med siktet inställt söderut, rakt ut över havet. De verkar alldeles vilsna. Flyttar nötskrikor??? Precis när de kommer fram till vattenbrynet vänder de och flyger mot skogen. Nästa dag finner vi dem i sitt rätta element, alldeles fullt i Ottenbylund. Det känns bra!
Eftermiddagen tillbringar vi vid Segerstads fyr där vi guidas på ett trevligt sätt av Christian Cederroth. Vi skådar ejderstreck, rovfåglar, mycket mer och så havsörnarna som jagar. Tillbaka till dramat.
Plötsligt ser vi att det är en liten kricka som kämpar för sitt liv bakom vassen. Krickan som är en liten simand har plötsligt glömt det och dyker hela tiden för livet. Örnarna turas om att jaga. Ibland vilar de på en sten. Med öppen näbb, lite utfällda vingar försöker de svalka sig. Mot två örnar har krickan ingen chans och till slut dyker en av örnarna och sätter klorna i krickan. Örnen ligger i flera minuter med vingarna utfällda på vattnet.
En simmande havsörn!!?!
Till slut lyfter den och landar med sitt byte på en sten en liten bit bort.
Vilket märkligt drama vi får bevittna!!!
Efter en härlig vandring på söndagen i Ottenbylund återvände vi hem mer än nöjda.
Ett stort tack till alla som var med och gjorde resan till en härlig upplevelse!!

Kungsfågel

Prutgås

 

Rödhake

 

Foto Thomas Andersson

Författare:Maria Sjövall

Datum:2012-10-16

Sida för utskrift