Reseskildring

Från en Botanisk fågelskådning 08-06-25

Onsdagen den 25 juni 2008 på kvällen tog Elsie och jag oss till Ica Kvantum för att följa med Karl-Uno Andersson på en "botanisk fågelskådning".

Kvällen var lugn efter den intensiva blåsten dagarna före, och solen värmde igen. Jan Olof Svensson, JOS, och Andreas Wemersson och hans pappa slöt sig till oss. Några fler kom inte, för Tyskland mötte Turkiet i EM i fotboll. Det var synd om innesittarna för vi fick en härlig kväll, när vi vandrade från Netas Berg utmed kustlinjen ner till Skreanäs, där vi fick en fin utblick mot Bobergs udde.I fjärran blånade Hallandsåsen.

Den rika växtligheten mellan skrevorna gömde många växter, som vi knappt hade hört namnen på, än mindre observerat tidigare: olika sorters gräs som harstarr och tågväxter som knapptåg. Vi fick veta att strandgråbo ger allergikerna svåra bekymmer. Kunnigare ciceron än Karl-Uno kan man inte få, och JOS assisterade som vanligt på sitt speciella vis. Vi kunde skåda fågel samtidigt, och då hade vi också hjälp av den unge och snabbe skådaren Andreas.

Vi njöt av hämplingens roströda bröst i kvällssolen och ängspiplärkans och koltrastens sång. En gråsparv gjorde oss sällkap, när vi fikade på en varm stenhäll. I strandkanten bland klipporna skymtade vi drillsnäppa och större strandpipare.

Författare:Ingrid Persson

Datum:2008-07-07

Sida för utskrift