Vadartider

Tångflugelarverna har haft en lugn sommar, men nu fylls åter stränderna med hungriga vadare

Knappt hann sommaren börja innan de första skogssnäpporna tröttnade på Sverige och vände tillbaka söderut, strax därpå följde svartsnäppor och brushanar. När detta skrivs i början av juli är säsongen i full gång och vid Morups Tånge trängs fåglarna i Korshamn. För fågelskådaren är juli på många sätt slapphetens månad, för knappast ens i december är aktiviteten så låg på flyttfåglar i allmänhet. Det lysande undantaget utgör dock dessa snäppor, benor och spovar som förgyller tillvaron längs vår kust, mestadels handlar det nu i början om vadarföräldrar som vägrat se sina barn växa upp(!). Efterhand fylls det på med allt fler arter från allt fler platser.


Kustsnäppa och spovsnäppa... eller tvärtom? Följ med på vadarkvällar onsdagar kl 18 vid Korshamn 
Foto: Martin Larsson 

De första veckorna i juli är det inte myllret av vadare som lockar skådaren utan istället lockas man av praktfullheten hos de vadare som visar sig, kärrsnäppans buk ser ut att vara doppad i olja, medan spovsnäppan och kustsnäppan tävlar om vem som uppvisar den läckraste nyansen av rött. Vill man lära sig känna igen vadare i ungfågels- och vinterdräkt är det nu man ska börja nöta. För när nu fåglarna fortfarande har olika färger och teckningar kan man även passa på att lära sig formen, storleken och rörelsesättet hos arten, för att sedan utan problem kunna bena ut en "färglös kopia" av den granna spovsnäppan en månad senare.


Somliga lättare än andra, kan en sandlöpare bli mer klockren än så här?
Foto: Björn Johansson

Är detta med vadare ändå avskräckande? Då kanske det kännas bra att veta att vid Korshamn hålls vadarguidningar varje onsdag sommaren igenom. Samling sker vid parkeringen klockan 18 och ansvarig är undertecknad. Vi ses!


Man vet aldrig vad som gömmer sig i vikarna, här en ung tuvsnäppa
Foto: Andreas Wernersson

Författare:Andreas Wernersson

Datum:2009-07-10

Sida för utskrift