Fågelholkar

Vi vill ju alla bidra med att att våra vänner fåglarna har det bra och vad är då bättre än att hjälpa dom med än sin bostad. Många fåglar har idag svårt att att hitta lämpliga boplatser och då är en fågelholk lösningen.

Det finns lite att tänka på vid valet av holk, trä är bäst för det isolerar både mot kyla och värme. Storlek på holken varierar lite med storleken på fåglarna och så är det även med ingångs hålet. Vill du ha t.ex. små mesar så bör hålet vara så litet att dom slipper att konkurrera med dom större fåglarna om holken.

Placering av holken bör anpassas för varje art som kan tänkas häcka i holken, vissa vill ha en låg placering som t.ex. rödhaken andra vill ha en hög placering som t.ex. staren. Undvika att placera holken i söderlägen där den kan utsättas för stark sol det är även bra att placera den så att det inte regnar in i ingångs hålet.

Holkarna bör rensas en gång om året så holken måste kunna öppnas på något sätt, det skall vara enkelt att göra, så om du väljer att öppna fronten ( se bild) så finns där en fördel till, du kan göra olika fronter till din holk så att det går att ändra den så att den passar olika fåglar. Ett papptak förlänger livslängden så även att holken är ventilerad med hål i botten. Ett utskjutande tak gör att regnvattnet rinner av och en distans på baksidan gör att holken torkar upp. 

Det är inte så svårt med holkar och det finns bara en regel som du inte får tumma på det är att hålet måste vara utåt annars är inte fåglarna så nogräknade.

För att tillverka holken så finns det en lista över dom vanligaste fåglarna som häckar i holkar, där finns mått mm o även lite uppgifter om fåglarna om du klickar på fågelnamnen.

Det är trevligt både att snickra holkarna och inte minst se resultatet av arbetet när hyresgästerna flyttar in.

 

öppningsbar holk

 

olika typer av fronter
 

Utskrift av mått sida Sida för utskrift

Gerhard Andersson